Reviews

The singer is able to create a serene intimacy – NRC/

De zangeres weet een verstilde intimiteit te creëren – NRC

Ekaterina Levental: Hypnotiserende stem tot magische Harp klanken, september 2016, Snoozecontrol, door Erik Vandamme

(…)Door het combineren van de wondermooie klanken die een harp voortbrengen en een stem die gevoelige snaren raakt, verlegd deze artieste wel degelijk grenzen binnen het Klassieke muziek gebeuren. Tijdens dat uur kon je een speld horen vallen, want Ekaterina hypnotiseert het publiek als het ware met haar wonderbaarlijke, hoge stem. Zonder meer indrukwekkend.(…)

In ‘De Weg’ regeert Ekaterina Levental zaal en publiek, januari 2016, Knack, door Guido Lauwaert

(…)Scherp, spannend en overtuigend…Een goed verhaal, een prachtige enscenering, een vurige vertolking, heerlijke muziek; dit alles ten bate van de sleutelzin van het verhaal en dat voor elke vluchteling geldt: ‘Ik denk dat ik mijn schaamte verloren heb’.

Deze voorstelling verdient de kleine zaal van elke schouwburg, van elk cultureel centrum. Omdat De Weg wijst op Massa en Macht van het Vluchtelingenprobleem waarmee Europa momenteel geconfronteerd wordt.(…)

Download: Gewoon er mogen zijn, dat is zo waardevol, september 2015, Tubantia, door Theo Hakkert

Muzikale waanzin in MCBTH, september 2013, De Morgen Antwerpen door Wietske Vos

(…)Ekaterina Levental valt op met haar prachtig donkere stemtimbre, dat perfect past bij de boodschap die ze uitdraagt.

Sonnevanck’s ‘Goud’ is Goud, september 2012, Dagblad Tubantia door Jolien Leussink

(…)We worden meegenomen naar de duinen, daar woont Jacob samen met zijn vader en moeder en een krakkemikkig hutje. Ekaterina Levental vertelt het verhaal, bewertkt en geschreven door Flora Vergrugge, op een prachtige wijze. Een actrice met een sterk verbeeldingsvermogen, een groot talent, niet alleen op spelniveau, maar ook muzikaal is ze geweldig om naar te luisteren.(…)

Recensie CD Duo Bilitis blad Luister, november 2011, door Marjolein Sengers

(…)De mezzosopraan van Ekaterina Levental geeft een extra dimensie aan het optreden van Duo Bilitis. Haar ongekunstelde manier van zingen en haar prettig timbre komen mooi uit in de ‘Siete Canciones Polulares Espagnolas.

Recensie Klassieke Zaken, november 2011, door Andrew van Parijs

(…)Ekaterina Levental en Eva Tebbe, vormen sinds 2004 Duo Bilitis… Een opmerkelijke combinatie, zeker op de momenten dat Ekaterina zich met haar prachtige mezzosopraan als derde partij in het duo mengt, zoals in Xavier Montsalvatge ‘Cinco Canciones Negras’. Deze Spaans – Caraïbisch getinte compositie, bestaande uit vijf korte delen van onderling uiteenlopend karakter, is Levental met haar lichte doch resolute stemgeluid op het lijf geschreven. Haar timbre komt volledig tot zijn recht tegen het sprakelende, vergeeflijke harpgeluid, dat zich bovendien leent voor talloze speciale effecten… Duo Bilitis betovert u graag met een eigen klankwereld, waarin het harpgeluid in al zijn facetten tot leven komt.

Duo Bilitis: liefde en hartstocht, mei 2011 door Jos Keizer, Waterstaatskerk Hengelo

(…)De Spanish Songs van de Falla ongekend krachtig en dominant vervolkt door de mezzosopraan Ekaterina Levental. Hoe kan het ook anders dat er met ziel en zaligheid gemusiceerd werd vanuit een ongekend professioneel muzikaal niveau.

Zangeres Ekaterina Levental was boeiend in haar muzikale presentatie. Zij zong over de liefde, de hartstocht, soms licht, vleiendm dan weer geagiteerd.(…)

Ivanov Ensemble, november 2010 Haaksbergen 

(…)De werkelijk ontroerend mooi gezongen Liederen en Dansen van de Dood van Modest Moesorgski. Ekaterina’s vertolking van deze weinig gehoorde compositie raakte het publiek in de ziel. Haar prachtige natuurlijke warme mezzo-stem verdreef alle kilte uit de zaal. Het was een memorabel einde van een heel mooi concert.

Onweerstaanbare Friese Figaro, 18 augustus 2010, door Kester Freriks, NRC  Handelsblad

Zo klinkt Mozarts befaamde liedaria Voi che sapete/che cosa e amor  in de versie van Opera Nijetrijne: U bent een kenner/u bent  een specialist. Cherubino, de page van graaf Almaviva, danst tijdens het lied op haar rode schoenen op de waterspiegel van het riviertje de Scheene. Het veen water is diepzwart. Mezzosopraan Ekaterina Levental heeft een felrood geschilderde mond, ze heupwiegt van liefdesverlangen. Hoe weids het landschap van riet en water ook is, met zelfs een molen met verlichte wieken in de verte, de zangeres weet een verstilde intimiteit te creëren. Niemand hoeft naar Italië als het in Nederland veel mooier is(…)

‘Figaro’ sprankelend en sprookjesachtig, 20 augustus 2010, door Wim Vervoort, Leeuwarder Courant

 (…)De solisten zijn allemaal op hun taak berekend; met als uitblinkers Wiebe Pier Cnossen als Figaro, Pieter Hendriks als Basilio en Ekaterina Levental als Cherubino. (…)

Briljante damesduo’s veroveren de Kunstkerk, 25 oktober 2010, door Ger van der Tang, Algemeen Dagblad De Dordtenaar

(…)Dan het Duo Bilitis, dat voor het eerst in Dordt optrad. Briljant. Een aaneenschakeling van verrukkingen….

Een verrassing waren Finf Yiddish Lider die Jeff Hamburg voor het duo componeerde. Beurtelings ingetogen en uitbundig, triest en humoristisch. Schitterend voorgedragen door Ekaterina, en door Eva al even expressief begeleid. De zangkunst van Ekaterina Levental is een verhaal apart. Grote indruk maakte zij in Ravels Kaddish, gebed voor vrede. Gevolgd door Mayerke main zuhn, lied van een moeder voor haar kind, dat het leven nog voor zich heeft. Ontroerend.

Recensie Hortus Festival, naar aanleiding van concert in Hortus Haren op 27 juli 2010, www.moorsmagazine.com

Eva Tebbe en Ekaterina Levental vormen samen het duo Bilitis, en ze zorgden voor meer dan één verrassing op deze bijzondere avond…

(…)Ekaterina Levental bleek even later over een krachtige mezzosopraan te bezitten, terwijl ze nog later een prachtig mooi intiem stuk van de te onbekende Germaine Tailleferre speelde.

Het duo Bilitis zorgde zo voor een gevarieerde avond vol aangename verrassingen die perfect de opwindende sfeer van de eeuwwisseling van honderd jaar geleden wist te pakken, een sfeer van vernieuwing, van frisse ideeën, met impressionistische, poëtische muziek. Een mooie avond!

 De strijd voor een ongewenste, onmogelijke liefde Muziektheater Hollands Diep: Boş Beşik, première, 19 april 2010 door Ger van der Tang, Algemeen Dagblad

Boş Beşik (Lege Wieg), muziekdrama naar een Turks volksverhaal van de Koreaanse componiste Seung-Ah Oh en de dichteres Anne Vegter, is een verzetsopera. (…)

(…) En Nomads hooghartige moeder, die de traditie en het vooroordeel verzinnebeeldt, is een kapitale rol van de mezzo Ekaterina Levental. Boş Beşik: een nieuwe parel in de ketting van spraakmakende producties van Hollands Diep.

Harp als zachte ochtendregen, naar aanleiding van Hortus Festival 2010, 30 juli 2010 door Floris Don, NRC Handelsblad

Weliswaar blijft de absint achterwege, toch weet het Hortus Festival de sfeer van de oude Parijse salon mooi te treffen(…)

De bezetting, me Eva Tebbe (harp) en Ekaterina Levental (mezzosopraan en harp) roepr weeige associaties op, maar het duo logenstraft vooroordelen.

(…)Levental heeft een lyrisch expressief stemgeluid, dat een complement krijgt in de twinkelende begeleiding. De zachte druppels voel je bijna op je huid.

 Naar aanleiding van recital in Uithoorn, 18 april 2010 door Bob Berkmeier, Witte Weekblad, editie Uithoorn

 (…)De  harpistes, die de te spelen stukken zelf helder toelichtten, gaven er een indringende vertolking van. Dat geldt ook voor de erop volgende klaagzang uit de Joodse traditie, “Kadish”, gecomponeerd door Maurice Ravel. Ekaterina Levental bleek niet alleen een uitstekend harpiste, maar ook een mezzosopraan met een prachtige, volle, donkergekleurde zangstem. Die gebruikte ze met volledige technische beheersing bij het zingen van dit ontroerende lied.

(…)Daarna kon men weer genieten van de prachtige stem en de meeslepende muzikale voordracht van Ekaterina Levental, in zeven Spaanse liederen voor zangstem met twee harpen. De zangeres moest zich hierbij, samen met haar collega, ook zelf  zingend begeleiden en dat bleek moeiteloos te gaan.

Justitia Concerten Veghel met het Duo Bilitis, 7 maart 2010 door Harry Donjacour

(…)Ekaterina zingt en speelt muziek met een inspirerende uitstraling en een zéér gevoelige warme stem.(…)

 Duo Bilitis biedt meer dan zoete romantiek

1 februari 2010 door Ger van der Tang, Algemeen Dagblad

Het Hofje van Aerden ging zaterdagavond gehuld in verse sneeuw en was feeëriek verlicht. Ook het concert in de Trouwzaal van het door de harpistes Eva Tebbes en Ekaterina Levental, tevens mezzosopraan, gevormde Duo Bilitis, had de belofte van iets sprookjesachtigs.

(…)Ook bracht het duo Ravels Cinq mélodies populaires grecques. Evenmin muziek van een hoog fondantgehalte, maar briljante liederen, beurtelings ingetogen en uitbundig. Expressief gezongen door Ekaterina, die een prachtig mezza voce liet horen.(…)

(…)En Coeur faible, een mazurka van Chopin op een tekst van de beroemde mezzo Pauline Viardot-Garcia. Leventals zang deed deze diva uit vervlogen dagen alle eer aan.

Het kon niet op met bijzonder duo Bilitis

31 januari 2010 door Wouter Ruifrok, naar aanleiding van een recital in Museumkerk Schokland

DE NOORDOOSTPOLDER

Een goede programmaopbouw en aandacht voor breed repertoire wint volgens Duo Bilitis de aandacht van de luisteraar. Op zich is de bijzondere combinatie van twee harpistes, Eva Tebbe en Ekaterina Levental, waarvan de laatste ook als mezzosopraan een aandeel levert, al meer dan voldoende. (…) Maar bovenop deze ingredienten zijn er niet veel concerten waarbij zoveel gericht gewerkt materiaal ofwel speciaal gecomponeerde muziek te horen is die volstrekt oorspronkelijk aansluit bij de mogelijkheden van een duo. Daarmee was het concert misschien wel een van de interessantste van het seizoen. Een experiment van de Nederlandse componist Chiel Meijering (2009) (…): meer nog dan de taal zal ook de strekking van een prachtig sprookje haar (Levental) hebben aangezet tot een verhalende, speelse, zeer levendige vertolking, waarbij de beide harpen de wel zeer beeldende muziek als ondersteuning prachtig benutten. Ze vertellen hun eigen aandeel in het verhaal van Moecha en de mug. Yiddische Lieder van Jeff Hamburg (2009) toonden opnieuw de facinerende combinatie van alle mogelijkheden van dit duo. Levental is zeer expressief, maar kan ook prachtig ingetogen en zacht zingen.(…)

(…)Het kon niet op zondag. Van Lex van Delden tot bewerkingen van Prokofiev, het toonde hoe Tebbe en Levental om kunnen gaan met romantiek, bitterheid en melancholie en hoewel zeer romantisch, nergens toegeven aan vertrutting of overbodige elegantie. Drie Joodse liederen waren bovendien adembenemend vanwege bijna voelbare relatie met de traditionele muziek.

Hét Concertkoor belooft een muzikaal 2010

2 januari 2010, door Monique Meeuwisse, BN De Stem Bergen Op Zoom

(…)Bijzonder veel indruk deze keer maakte vooral Levental. Met haar geweldige acteertalent ontpopte Levental zich als een echte mannenverleidster in de aria Cruda Sorte uit Rossini’s L’Italiana in Algeri…

Overvolle Doopsgezinde Kerk geniet van Duo Bilitis

17 november 2009, Harlinger Courant

(…)Een grote verrassing was de aria Assisa a pie di Salice van Desdemona uit Rossini‘s Otello, prachtig gevoelvol en dramatisch gezongen door de mezzosopraan/harpiste Ekaterina Levental. Terecht was een staand applaus haar deel.(…)

Afwisseling tijdens eerste festivalweekend

5 oktober 2009, BN de Stem

(…)Een hoogtepunt was de Finf Yiddish Lider van Jeff Hamburg. De liederen zijn verschillend van karakter, de stijl is een mix van Russisch en de muziek van Alban Berg. Ekaterina Levental heeft een geweldige tessituur en een warm timbre.(…)

De aria Wilgenlied uit Otello van Rossini werd expressief en vol passie vertolkt (…)

Diepvlees: een komische opera met bestiale afloop

4 juni 2009 door Ronald Glasbergen, TheaterCentraal.nl

(…) Naast de vier kantoorwerkers bevinden zich de twee harpistes (Eva Tebbe en Ekaterina Levental) met hun instrumenten in dezelfde ruimte. Ze maken geen deel uit van de vertelling maar hun muzikale rol is des te groter. (…) Ook muzikaal is DIEPVLEES geslaagd. De twee harpen weten uiteenlopende registers van geluid en muziek, van experimenteel elektronisch tot lyrisch, in stijl te begeleiden. Harpiste Ekaterina Levental beschikt in duet met Jongewaard, bovendien over een mooie mezzosopraanstem.